Als je uit elkaar gaat

Als je uit elkaar gaat

Wat kan een echtscheidingsmediator doen om te zorgen dat de meeste scheidingen op harmonieuze wijze verlopen?

Allereerst zijn er veel vragen om informatie:

  • Hoe verloopt een scheiding
  • Hoe krijg ik de juiste informatie
  • Wat is er allemaal mogelijk
  • Hoe kunnen we het goed doen voor de kinderen 
  • Wat gaat er allemaal veranderen

Wil je echt scheiden?

Aan het begin van de intake wordt meestal de vraag gesteld of je zeker weet dat je wilt scheiden: hebben jullie er alles aan gedaan om de relatie te behouden of geprobeerd de relatie te herstellen? Heb je met je partner jouw twijfels  besproken, heb je informatie opgezocht in boeken of op internet over jullie situatie.

Spanningsveld van zorg en recht

Tijdens het verloop van een echtscheiding ontstaat er altijd een spanningsveld tussen zorg en recht. Op de scheidingsmediator rust dan de verantwoordelijkheid dit spanningsveld zoveel mogelijk weg te nemen. Je gaat scheiden en dat is al pijnlijk genoeg. Zo moet de scheidingsmediator alle belangrijke punten inventariseren.  Een van de belangrijkste pijlers van mediation is dat de emotionele aspecten van de scheiding aan bod komen. Om goed te kunnen bemiddelen is het van belang dat een goede scheidingsmelding heeft plaatsgevonden.  Met de scheidingsmelding wordt bedoeld het moment dat je de andere partner hebt vertelt dat je wilt scheiden. Als dit gesprek goed is verlopen betekent  het dat voor de andere partner duidelijk is waarom de partner een scheiding wenst. Dan pas ontstaat er ruimte om te beginnen met de verwerking  en acceptatie  van het feit dat de ander echt niet meer verder wil. Partners hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn maar zullen wel begrip voor elkaars standpunten moeten kunnen opbrengen.

Aankijken wat er is

Soms kan een echtscheidingsproces voor een of voor beide partners als  zeer confronterend worden ervaren:  je moet aankijken wat er is, het beeld van een gezin loslaten, de rol van ex-partner/ouder leren kennen, elkaar als ex-partner loslaten.

De weg: de moed vinden om het gesprek aan te gaan, bereid zijn te luisteren naar iets wat je moeilijk vindt. Dat is op tafel brengen wat niet gehoord wil worden, je afvragen hoe je met de verschillen zal omgaan zonder elkaar aan te vallen of je aangevallen te voelen. Praten en luisteren.

Is dat altijd leuk? Niet bepaald

Hebben we dat geleerd? niet noodzakelijk

Is er garantie op succes? Nee

Is het nodig? Absoluut

Is het mogelijk? Zeker!

De kracht van mediation

 De kracht van Mediationverbindt is het vinden van oplossingen waarin beide partijen zich kunnen vinden en die hun belangen op aanvaardbare wijze tegemoetkomen, gericht op: er samen uitkomen! Want dat is de kracht van mediation: samen afspraken maken over alle gevolgen van de echtscheiding. Onder begeleiding van de mediator voeren jullie gesprekken waarin alles wat geregeld moet worden aan de orde komt, zoals: de financiën, de woning, de pensioenen,  alimentatie en de zorgregeling betreffende de kinderen.

Alleen dan

Alleen dan zullen(ex-)partners zich meer inzetten om hun afspraken na te leven als ze deze  samen in goed overleg hebben opgesteld, dan wanneer deze is opgelegd door de rechter.

Alleen dan zullen kinderen minder schadelijke gevolgen van de scheiding ervaren omdat ze weten dat hun ouders hun best hebben gedaan om het zo goed mogelijk te doen.

Wil je meer informatie over het echtscheidingsproces?  Neem een kijkje op mijn site

Diny Braak,

Echtscheidingsadvies en mediation

www.mediationverbindt.nl info@mediationverbindt.nl

M 06-42523438

Echtscheidingsmediator |familiemediator |SCHIP-behandelaar |STIEFPLAN-coach

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]