De uitdaging van een samengesteld gezin.

De uitdaging van een samengesteld gezin.

Het is goed om stil te staan bij wat er voor nodig is om een samengesteld gezin te doen slagen want laat ik direct maar met de deur in huis vallen…. zestig procent van de samengestelde gezinnen valt binnen vijf jaar weer uit elkaar. Dat geeft aan hoe groot de uitdagingen zijn voor partners met kinderen uit een vorige relatie want hoe kun je weten waar je aan begint, pas wanneer je stiefouder bent kun je ervaren hoe het is om stiefouder te zijn. Wat heeft een stiefouder nodig om de rol als stiefouder zo goed mogelijk te vervullen? Wat is of wordt precies je rol en je plek in een samengesteld gezin?

Steeds vaker krijg ik vragen van stellen die voornemens zijn om samen te gaan wonen met hun nieuwe partner en de kinderen. Het is zo leuk en gezellig als ze bij elkaar zijn, de kinderen kunnen het goed vinden met elkaar, is dit dan hét moment om twee gezinnen samen te voegen tot één? Hoe bereidt je jezelf en je kinderen voor om een samengesteld gezin te vormen.

Een vraag die vaak voorbij komt: “mag ik me met de opvoeding van de stiefkinderen bemoeien”? Maar wat is de definitie van bemoeien: zich inlaten met zaken waar men niets mee te maken heeft. In die zin is het dus nooit een slim idee. Maar: wat is dan je intentie, met welke zaken heb je echt niks te maken en met welke wel? Aan de ene kant voel je je verantwoordelijk voor zijn of haar welzijn, je biedt hem/haar liefde en zorg. Aan de andere kant zijn er zaken die jou niet direct aangaan, bijvoorbeeld: vanaf welke leeftijd mag hij/zij uitgaan, wel of niet een vriendje/vriendinnetje dat blijft slapen, en…hoort een stiefkind bij te dragen aan huishoudelijke karweitjes. Spreek je ze aan op vervelend gedrag: wat doe je, wat zeg je wel of juist niet? Je zou dus kunnen zeggen dat  verschillende dynamieken zich continue afspelen binnen een samengesteld gezin.

Even terug naar je rol en plek in je samengestelde gezin. In je samengestelde gezin krijg je ook te maken met bijvoorbeeld de andere ouder van de kinderen, of juist het gemis daarvan, er zijn regels en grenzen die anders zijn dan de jouwe. Plannen en vakanties moeten met meerdere partijen worden afgestemd en je krijgt te maken met invloeden van ‘buitenaf`. Hoe belangrijk is de rol (op afstand) van zijn/haar vader en moeder. Hoe reageer je als je een  lastige probleem ziet ontstaan?

In het ongunstigste geval krijg je te maken met kinderen die jou misschien niet direct zien zitten of jouw kinderen willen niets te maken hebben met jouw nieuwe partner of de kinderen kunnen het onderling niet vinden. Dat is niet makkelijk, hoe ga je daar mee om?

De grootste stressfactor voor kinderen is het moment waarop de vorming van een nieuw samengeteld gezin ontstaat. Juist de vorming van het nieuwe gezin wordt gezien als een belangrijk kenmerk van de relatie tussen ouder en kind van vóór de scheiding. Zo’n ouder-kind relatie zegt veel over de mate van aanpassing in een nieuw samengesteld gezin.

Niet alleen kinderen ondervinden problemen in het samenvoegen van het nieuwe samengestelde gezin, ook stiefouders ervaren dit als een niet-eenvoudige opgave.

Zij hebben vaak niet gekozen voor de kinderen maar krijgen hen ‘cadeau` bij de keuze voor hun partner. Uit onderzoek is gebleken dat stiefouders wel degelijk de noden en belangen van de stiefkinderen bovenaan stelt. Maar de opvoeding wordt door stiefouders vaak als zwaar ervaren en zij ervaren vaak een gebrek aan steun van de partner.

Kortom: ik  geef je enkele tips: van belang is (onder andere) om je verleden, het heden en de toekomst in kaart brengen. Bijvoorbeeld: met welke verwachtingen ben je er aan begonnen, waar zitten voor jouw de knelpunten in het samengestelde gezin, hoe ziet jouw leven eruit in je samengetelde gezin, hoe kun jij je partner steunen in zijn/haar rol als ouder, maar dit geldt ook andersom. Dus, wat hebben jij en je partner maar ook de kinderen nodig om jullie samengestelde gezin te doen slagen? Het is goed om hier even bij stil te staan.

Familiemediator / Scheidingsmediator / Stiefplan-coach (in opleiding) / Schip-mediator-behandelaar (licentiehouder) / Scheidingscoach

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]