Begeleiding bij echtscheiding

De scheidingsprocedure: voorlopige voorzieningen

Als je in afwachting van je daadwerkelijk scheiding geen goede , tijdelijke afspraken kunt maken met je ex-partner kun je de rechter vragen om een beslissing te nemen over zaken als verblijf in de woning, zorg voor de kinderen en geld. Deze snelle procedure heet een voorlopige voorziening. Dit doe je met behulp van een advocaat. Een voorlopige voorziening is een tijdelijke beslissing van de rechter over belangrijke praktische zaken. De beslissing blijft gelden totdat een echtscheiding definitief is.

Voorkom dat je met lege handen komt te staan

Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je zonder geld of woning komt te zitten wanneer tijdelijke afspraken niet (meer) worden nagekomen. De partij die voorlopige voorziening van de rechtbank wil, wendt zich met een advocaat tot de rechtbank. De rechtbank stuurt dit verzoekschrift door naar de andere partij, met een uitnodiging voor een zitting op de rechtbank.

De andere partij kan uiterlijk tot aan de zitting (met behulp van een advocaat) een verweerschrift indienen en ook verzoeken doen. In de oproepingsbrief wordt verzocht uiterlijk 5 dagen voor de zitting een verweerschrift in te dienen. Een rechtbank doet vaak na de zitting dezelfde dag, maar uiterlijk binnen 14 dagen uitspraak.

Soorten relatieproblemen

Je kunt een voorlopige voorziening aanvragen voor onder meer:

  • Exclusief gebruik van de woning
  • Gebruik van spullen die nodig zijn voor het dagelijkse gebruik
  • Kinderalimentatie
  • Partneralimentatie
  • Omgangsregeling met de kinderen

Bij spoed duurt een aanvraag ongeveer 2 -3 weken. Meestal duurt het een paar maanden. In principe moet elke partij zijn eigen proceskosten betalen.

Tegen de uitspraak in voorlopige voorzieningen is geen hoger beroep mogelijk.

Neem contact op

Wil je meer weten over de begeleiding bij echtscheiding? Neem contact op via info@mediationverbindt.nl. Wachttijden komen niet voor in mijn praktijk.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]