Mediation

Wat is mediation?

Mediation, of conflictbemiddeling, is een interventie van een bemiddelaar om twee of meer personen, partijen of groepen die een geschil hebben met elkaar in gesprek te brengen met als doel onderling tot een oplossing te komen. Beide partijen moeten zich goed voelen bij de oplossing.

Echtscheiding en mediation

Een echtscheidingsmediation begint meestal met een aantal gesprekken tussen mediator en beide partners. Vaak wordt geprobeerd om in onderling overleg al een aantal basisafspraken te maken.

 • Hoe gaan we precies uit elkaar?
 • Wat gebeurt er met de kinderen?
 • Hoe verdelen we onze bezittingen
 • Zou er alimentatie betaald moeten worden
 • Wat moet er met de echtelijke woning gebeuren
 • Zijn er schulden?

Een mediator is anders dan een advocaat of rechter

In de praktijk kan mediation een bruikbare methode zijn om een echtscheidingsprocedure voor beide partners op een relatief prettige wijze te doorlopen. Het is belangrijk te weten dat een mediator een andere rol vervult dan een advocaat of een rechter.

Mediation kan alleen succesvol zijn als beide partners bereid zijn om onder leiding van een mediator gesprekken te voeren. Een mediator is een professionele gespreksleider maar zal altijd de beide partijen (deelnemers) zelf met oplossingen laten komen.

Een mediator heeft dus, anders dan een advocaat of rechter, geen sturende rol. De mediator zal voor jullie geen knopen doorhakken over zaken als de verdeling van bezittingen, alimentatie of de wijze waarop de zorg- en omgangsregeling moet worden ingevuld.

Wel zal de mediator proberen in een of meerdere gesprekken de problemen of emotionele onderwerpen rondom het scheidingsproces bespreekbaar te maken.

De voorwaarden van mediation

De kracht van mediation ligt met name in het feit dat jullie samen naar een aantal afspraken toewerken die niet door een derde kunnen worden opgelegd. Mediation is geen tovermiddel maar kan in veel gevallen leiden tot een aanvaardbare oplossing voor beide partijen. De belangrijkste voorwaarden voor mediation zijn:

 • Vrijwilligheid. Mediation kan alleen plaatsvinden als jullie daarmee beiden instemmen. Alleen als jullie beiden gemotiveerd zijn om samen tot afspraken te komen, is de kans op een succesvolle mediation hoog, de mediation kan ook op elk gewenst moment door een ieder beëindigd worden.
 • Geheimhouding / vertrouwelijkheid. Voorafgaand aan elk mediationtraject wordt er door de mediator een mediationovereenkomst opgesteld waarin onder meer vermeld staat dat alles wat er tijdens de mediation besproken wordt geheim moet blijven voor derden. Pas dan kunnen beide deelnemers vrijuit spreken zonder dat zij bang hoeven te zijn dat hun uitspraken met anderen gedeeld worden.

De voordelen van mediaton

De voordelen van mediation in vergelijking met een gerechtelijke procedure zijn:

 • De deelnemende partijen beslissen samen over wat er moet gebeuren om de kwestie, het conflict, op te lossen. Daardoor zijn ze in staat met elkaar duurzame oplossingen af te spreken die een rechter vaak niet kan opleggen omdat deze gebonden is aan de wet- en regelgeving.
 • De scheidingsmediator zorgt er voor dat iedere deelnemer, evenveel aandacht krijgt. Ook zorg de echtscheidingsmediator er voor dat de machtsbalans tussen partijen zoveel mogelijk in evenwicht is.
 • Een mediationtraject bestaat meestal uit twee tot vijf gesprekken en kan daardoor veel sneller afgerond worden dan een gerechtelijke procedure.
 • Omdat een mediator voor beide deelnemers werkt, scheelt dat aanzienlijk in de kosten.
 • Mediation heeft een informeel karakter en leidt er vaak toe dat de verhoudingen tussen deelnemers goed blijven of op een goede manier afgesloten worden.

De nadelen van mediation

 • De mediator informeert en begeleidt deelnemers neutraal en onpartijdig. Als een van de deelnemers advies wenst te hebben over alleen zijn/haar eigen belang, kan deze partij wel een eigen adviseur inschakelen.
 • Omdat een mediator geen oplossingen kan afdwingen, is het uiteindelijke resultaat van de mediation helemaal afhankelijk van de houding van beide deelnemers.
 • Als de mediation mislukt, is er vaak alsnog een gerechtelijke procedure nodig om het conflict tot een einde te brengen.

Relatiebemiddeling volgens de SCHIP-aanpak

Is een scheiding voor jullie toch nog geen optie en willen jullie kijken of jullie de relatie nog kunnen verbeteren? Dan kan ik jullie helpen om dit te onderzoeken en jullie hierbij te begeleiden tijdens een relatiebemiddelingtraject volgens de SCHIP-aanpak of tijdens een relatiecoachingstraject. Een relatiecoachingstraject is, indien gewenst door een van de partners, ook individueel aan te bevelen waarna er eventueel een gezamenlijk afsluitend gesprek kan plaatsvinden.

Neem contact op

Is mediation de oplossing voor jullie? Neem vrijblijvend contact met mij op.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]