Relatietherapie

Scheiden of toch relatietherapie?

We zijn allemaal op zoek naar verbondenheid met anderen door middel van liefde, vriendschap en steun. Dit maakt dat we daardoor relaties aangaan met anderen, soms voelt die verbondenheid hecht, en soms merken we dat het als zand door onze vingers is geglipt. Dan kan het voorkomen dat er afstand tussen jullie is ontstaan, en dat kan gevolgen hebben:

 • Gevoelens van eenzaamheid
 • Je onbegrepen voelen en de ander niet meer begrijpen
 • Verdriet en/of boosheid
 • Soms zelfs een depressie voelen opkomen

Als je er samen niet uitkomt

Door met elkaar te praten probeer je het op te lossen en weer dichter bij elkaar te komen, maar dat lukt niet altijd. De afstand, elkaar negeren, elkaar verwijten maken en de steeds vaker terugkerende ruzies die alsmaar heftiger lijken te worden. Het lukt dan niet meer om er samen uit te komen. Wat kun jij, wat kunnen jullie dan nog doen?

Om jullie relatie te redden is het wel nodig dat er nog “iets” leeft binnen de relatie….een vlammetje dat nog niet geheel is gedoofd, of een vonkje dat verder aangewakkerd kan worden. Daarnaast is het nodig dat jullie je relatie wel willen redden. Jullie moeten beiden wel bereid zijn om de relatie tot een succes te willen maken.

Soorten relatieproblemen

Er zijn verschillende soorten relatieproblemen. Dit zijn de meest voorkomende uit mijn praktijk:

 • Hoogoplopende ruzies en irritaties
 • Een broer-zus verhouding
 • Problemen op gebied van seksualiteit en intimiteit
 • Vreemdgaan

Wat de oorzaak ook is, relatieproblemen gaan (bijna) nooit vanzelf over. De ervaring leert ook dat stellen het soms moeilijk vinden om hun relatieproblemen met een onbekende te bespreken. Het herstellen van relaties vergt echter een gerichte maar ook intensieve aanpak. Ze zijn op zoek naar iemand die hun gevoelend, hun frustratie en hun pijn begrijpt. Ze zoeken iemand die ze het vertrouwen geeft dat het goed kan komen.

SCHIP-aanpak als reddingsboei

Voor een ieder die problemen ervaart in zijn relatie kan de Schip-aanpak een reddingsboei zijn. Het kan gaan om verschillende relaties, bijvoorbeeld een liefdesrelatie, of en relatie met je kind of met je ouder, of met een vriend of vriendin. Iedere relatie is ooit gestart en zeer waarschijnlijk vol liefde gestart. Op enig moment zijn er barsten ontstaan. Uitgangspunt bij de Schip-aanpak is dat de barstjes in de relatie te lijmen zijn. Dat partners opnieuw met elkaar kunnen verbinden. Onze ervaring is dat het kan.

De SCHIP-aanpak methode

De SCHIP-aanpak als relatietherapie is ontwikkeld als een postrelationeel rouwtraject voor beide partners. De Schip-aanpak bestaat uit een aantal fases die de partners gezamenlijk doorlopen. SCHIP is acroniem voor:

 • Samenkomen
 • Conflict en Verliesverheldering
 • Helpend Horen
 • Integratie en Partners

In een relatie ontstaan conflicten. Deze worden al dan niet uitgesproken. Conflicten, zowel uitgesproken en uitgewerkt als niet benoemd, kunnen tot verliezen leiden. Deze onderliggende verliesaspecten komen vaak minder in beeld. Verlies genereert rouw. Deze rouw wordt doorgaans individueel beleefd. Niet zelden wordt voorbijgegaan aan wat beiden gezamenlijk hebben verloren gedurende hun relatie. Een aanpak, waarbij aandacht is voor zowel verlies- als conflictelementen lijkt een aanzienlijk oplossingspotentieel te hebben om uit de problemen te komen zodat beide partners weer samen verder kunnen.
Een relatie die op scheiden staat kan te redden zijn, maar soms is uit elkaar gaan de enige optie. Tijdens de relatietherapie kan daar goed over gepraat worden zodat dit wellicht zo harmonieus mogelijk kan gebeuren. Ik help je graag verder

Neem contact op

Als SCHIP-mediator ben ik het bezit van een geldig certificaat Expert Schip-behandelaar.

Wil je meer weten over de relatietherapie volgens de Schip-methode? Neem contact op via het contactformulier. Wachttijden komen niet voor in mijn praktijk. Online SCHIP-aanpak behoort ook tot de mogelijkheden.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]