Dwars door de storm heen

Dwars door de storm heen

door de wind

door de regen

dwars door alles heen

Een prachtig nummer, vaak op de radio te horen. Voor stellen die in een zeer moeizame echtscheiding terecht zijn gekomen kan het voelen dat ze in een heftige storm zijn belandt, alsof je je in een rollercoaster bevind die met duizelingwekkende vaart de afgrond lijkt in te duiken. Hoe kun je voorkomen dat je ten onder dreigt te gaan aan deze vrije val?

Loskomen van de ander

Het loskomen van elkaar na een scheiding gaat meestal niet zo gemakkelijk. De meeste ex-partners hebben een tijdje nodig om de scheiding te verwerken. In die periode kan het gebeuren dat je niet langer op een respectvolle manier met elkaar kunt omgaan. Bij elk contact leidt dit tot gekibbel of erger. Zo’n periode kan gepaard gaan met hevige spanningen en conflicten. Een donkere wolk pakt zich samen boven alle gezinsleden. Niet alleen de ouders en de kinderen maar ook het netwerk van de ouders raken vaak (zijdelings) betrokken bij de scheiding. Denk bijvoorbeeld aan familieleden, vrienden, collega’s etc.

door een zee van afstand

door een muur van leegte

door een land van stilte

door m’n hele leven

Vaak voorkomende oorzaken waardoor conflicten mogelijk escaleren

Welke meest voorkomende oorzaken kunnen zich zoal voordoen waardoor conflicten steeds weer oplaaien:

*oud zeer oftewel oude koeien: een lange periode voorafgaand aan de scheiding heb je je misschien eenzaam en alleen gevoeld in de relatie, of de opvoeding van de kinderen kwam grotendeels op jouw schouders terecht terwijl je partner zich misschien voornamelijk bezig hield met werk en sport. Jaren van opgekropte emoties komen tevoorschijn die vooral tijdens het scheidingsproces niet meer beheersbaar zijn. Verwijten vliegen over en weer. Dit is niet de beste gemoedstoestand om in goede harmonie je echtscheiding te regelen.

*je verliest alle zekerheden. Gedeeltelijk verlies van je kinderen, verlies van de oude woning, financiële stabiliteit, status. Wat je dan vaak ziet gebeuren is dat de minder aantrekkelijke kanten van de ex-partner worden uitvergroot. De schuldvraag bij de ander neerleggen is makkelijker dan je eigen aandeel te moeten erkennen. Irritaties, boosheid maar ook gekwetstheid overheerst.

*omdat de knop bij degene die wil scheiden definitief om is, zal dit gedrag eerder irritatie dan waardering opwekken. De communicatie stagneert, begrip is ver te zoeken. Het besef dient zich aan: dat wat in het huwelijk niet lukte, lukt meestal tijdens de scheidingsperiode ook niet. Dit laatste geeft dan weer extra teleurstelling en dus woede tijdens de afhandeling van de scheiding.

*realiseer je dat niet alles zal worden of zal gaan zoals jij wilt. Beide ex-en dienen water bij de wijn te doen. Wees bedachtzaam in je communicatie. Voordat je dingen naar elkaar roept, mailt of appt, schrijf ze eerst op. Laat het een paar uur liggen en kijk dan nog eens of je boodschap op de juiste manier overkomt: is dit wat je wilt overbrengen, wat je bedoelt te zeggen?

al zit alles me tegen

door jou ben ik nooit alleen

Geen pijnloze echtscheiding

Er is geen pijnloze manier om een huwelijk te verbreken.

Scheiden is een rouwproces. Daarbij hoort pijn en die moet je gewoon voelen en accepteren. Het gaat om de onderliggende pijn die jullie tijdens het huwelijk niet met elkaar hebben kunnen delen. Toch is dat waar het over zou moeten gaan bij een scheiding. Om uiteindelijk al die pijn uit te kunnen spreken, van beide kanten.

Dit is vooral belangrijk als jullie samen kinderen hebben want dan zullen jullie in de toekomst nog veel met elkaar te maken krijgen.

Scheiden in goede harmonie

Uiteindelijk is het veel beter voor partners-in-scheiding dat zij zich blijven inzetten om de gemaakte afspraken na te leven als deze zelf in goed overleg door hen zijn opgesteld dan wanneer deze is opgelegd door de rechter. Jullie kinderen zullen jullie later enorm dankbaar zijn.

Echtscheidingsadvies & mediation, Diny Braak

www.mediationverbindt.nl

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]