Het verhaal van Maaike

Het verhaal van Maaike

Vorige maand kreeg ik een telefoontje van een bezorgde moeder..wat was het geval?

Op school zag Maaike’s leerkracht dat Maaike er de laatste weken verdrietig en eenzaam uitzag, en zich merkbaar afsloot voor haar klasgenootjes. Vooral tijdens het speelkwartier.
Maaike’s leerkracht maakte zich zorgen; wat kon er aan de hand zijn met dit eens zo vrolijke en spontane meisje?
De leerkracht besloot om dit met de moeder te bespreken. Tijdens dit gesprek reageerde de moeder
emotioneel. Met veel verdriet vertelde ze dat zij en haar man hadden besloten te gaan scheiden.
En vanaf het moment dat het nieuws om te gaan scheiden samen aan Maaike werd verteld reageerde Maaike direct en werd van een vrolijk en blij meisje stil en teruggetrokken.

De ouders wisten eigenlijk niet zo goed wat ze met Maaike aan moesten, ze zaten zelf nog in een rollercoaster vol met emoties. Maar enige opluchting dat er vanuit school misschien hulp zou komen voor Maaike was zichtbaar.
Via het scheidingsprotocol wat op school aanwezig is, werd besloten om bij mij advies en ondersteuning in te winnen. Om zodoende Maaike te leren om gaan met de nieuwe situatie thuis.
De ouders hadden zelf zoveel verdriet, onmacht en spanning dat ze niet in staat waren om Maaike de broodnodige liefde en aandacht te geven die ze juist nu zo hard nodig had.

Graag wilde ik hierin van advies dienen. In overleg met de ouders en de leerkracht werd besloten tot een kindgesprek met Maaike. Waar was Maaike angstig voor? Waar maakte Maaike zich zorgen over? Hoe konden we haar helpen? En hoe konden we Maaike de broodnodige begeleiding geven in deze moeilijke periode?

Op mijn vraag waarover Maaike verdrietig was en waardoor, vertelde Maaike dat ze bang was haar ouders niet meer te zien, want ze gingen nu in 2 aparte huizen wonen. Op mijn volgende vraag, hoe het kwam dat ze zo dacht, antwoordde ze: papa en mama willen niet meer bij elkaar zijn, en daarom ben ik bang dat ze ook niet meer bij mij willen zijn. Papa en mama waren wel eens boos omdat ik nooit mijn kamer opruim, wat eigenlijk wel moet, en nu zijn ze boos op elkaar en maken ze ruzie. Nu gaan ze scheiden en dat is allemaal mijn schuld, snikte Maaike voluit…
Dit antwoord hoor ik vaker bij kinderen. Veel kinderen denken dat de scheiding gebeurt omdat ze denken dat het hun schuld is, dat zij de oorzaak zijn van de problemen en ruzies tussen hun ouders.
Maaike was verdrietig en bezorgd omdat ze zich toch al vaak een beetje vervelend voelde omdat ze haar kamer niet had opgeruimd, en toen hoorde ze haar ouders ruzie maken en dacht ze dat ze kwaad op elkaar waren vanwege haar…

Maar scheiden is een grote-mensen-probleem. Het is niet iets wat kinderen veroorzaken en het is natuurlijk ook niet Maaike’s schuld.
Ik kon Maaike gelukkig vertellen dat het misschien wel leek alsof papa en mama aan het ruzie maken waren vanwege haar, maar dat ze eigenlijk over heel andere dingen ruzie aan het maken waren… grote-mensen-dingen.

“zullen we vertellen aan papa en mama hoe jij je nu voelt” ? vroeg ik Maaike. Ik weet zeker dat papa en mama jou dan gerust kunnen stellen over de scheiding, dat het niet jouw schuld is, en dat je dan ook andere vragen kunt stellen die jou bezighouden…?
Ook vroeg ik Maaike hoe we haar nu konden opvrolijken, wat voor leuks ze kon bedenken om te gaan doen? ….naar de klim- en klauter-tuin?… Of iets anders waar je blij van wordt?

Het was fijn om te zien dat Maaike zich weer wat vrolijker voelde. Ik weet dat het een moeilijke tijd voor haar is, maar ik weet ook dat Maaike hier samen met haar ouders doorheen komt. En ook dat ze weer manieren zullen vinden om in beide huizen gelukkig te kunnen zijn met allebei haar ouders. Apart maar toch ook weer samen…..

Voor mij was het erg fijn Maaike en daarmeeook haar ouders te kunnen helpen.
Door Maaike weer te laten geloven dat de scheiding niet door haar kwam.
Door haar ouders te laten geloven dat er altijd oplossingen mogelijk zijn.

Ik hoop oprecht dat Maaike kan blijven praten met haar papa en mama, helemaal als ze zich weer eventjes verdrietig, bezorgd en bang voelt zodat Maaike leert dat ze zich geen zorgen meer hoeft te maken en weer terug kan keren naar het vrolijke, blije meisje dat ze altijd is geweest.

Herken je dit?
Ken je misschien kinderen en hun ouders in bovenstaande situatie die hier iets aan kunnen hebben?

Neem contact met me op via mijn contactpagina. Bellen mag ook, mobiel 06-42 52 34 38

Ik neem binnen 24 uur contact met je op (behalve tijdens zon-en feestdagen)

Lieve groet, Diny Braak
Scheidingscoach voor ouder en kind in scheiding.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]