Scheidingsmelding, een aantal do’s en don’ts

Scheidingsmelding, een aantal do’s en don’ts

Over de beslissing om te scheiden heb je waarschijnlijk lang nagedacht. Vaak ben je in je gedachten al door het hele scheidingsproces heengegaan. Dan komt het moment om aan je partner te vertellen dat je wilt scheiden, de zogenoemde scheidingsmelding. De melding dat je wilt scheiden komt vaak als een verrassing voor de ander. Daarom wat tips:

Je kunt je partner het beste in een mondeling gesprek vertellen dat je wil scheiden.
Bereid je zo goed voor op dit gesprek. Bedenk van te voren wat je wil zeggen en wat je partner mogelijk terug zal zeggen.
Zorg voor een rustig moment met z’n tweeën, waar geen anderen bij zijn, en waarbij je niet gestoord kan worden.
Het is belangrijk dat jullie elkaar aankijken zodat de boodschap goed binnenkomt.

Begin direct met de boodschap dat je wil scheiden.
Geef daarna je partner gelegenheid om te reageren of vragen te stellen.
Als je partner de ‘waarom’ vraag stelt, leg dan rustig uit wat je ermee hoopt te bereiken. Leg uit wat je verwacht dat er zal veranderen en verbeteren. Benoem dit in positieve bewoordingen.

Geef op dit moment geen kritiek op de ander of op je relatie, maar leg uit waarom het voor jou beter is om uit elkaar te gaan dan om bij elkaar te blijven.

Verwacht niet dat jouw partner je direct begrijpt of begrip toont. Je partner heeft waarschijnlijk deze boodschap niet zien aankomen en zal eerst de scheidingsmelding moeten verwerken voordat er ruimte is voor jouw emoties.

Wees erop voorbereid dat je partner emotioneel kan reageren…. dus boos, verdrietig of juist helemaal geen emoties toont. Geef je partner alle tijd en ruimte om je boodschap tot zich door te laten dringen. Erken deze emoties van je partner maar wees ook resoluut. Maak duidelijk dat de beslissing om uit elkaar te gaan er eentje is waar je niet meer op terugkomt.

Soms kun je als gevolg van je partners reactie ook zelf gaan huilen of boos worden. Laat de emoties komen als je ze niet kunt tegenhouden, maar reageer niet inhoudelijk op de verwijten van je partner door ook verwijten terug te maken. Je beslissing om uit elkaar te gaan zal er immers niet door veranderen.
Vertel alleen waarom het voor jou beter is om uit elkaar te gaan.

Realiseer je ook dat jij er al langere tijd over hebt gedaan om afscheid van je huwelijk te nemen. Je staat bij wijze van spreken al op 2 – 0 voorsprong.
Doe nog geen toezeggingen en maak nog geen afspraken met elkaar over zaken die samenhangen met de afwikkeling van de scheiding, zoals verhuizen, of de zorg over de kinderen.
Je partner heeft nog veel te verwerken en is vaak op dit moment niet in staat om hierover na te denken. Afspraken maken komt later, als je partner de scheidingsmelding grotendeels heeft verwerkt. Dit kan enkele weken duren dus geef je partner de tijd en ruimte om over de te nemen vervolgstap rustig na te denken.

Het is ook een periode van veel verdriet, ook al ben jij diegene die een punt achter de relatie heeft gezet.
Dit verdriet kan erg sterk zijn en maakt vaak eenzaam. Gevoelens van angst, verdriet, schuldgevoel, onzekerheid en eenzaamheid zijn heel begrijpelijk en logisch. Het zijn emoties waar je nu eenmaal doorheen moet. Een Schip-behandelaar of coach inschakelen kan dan een goede keuze zijn om je emoties te neutraliseren en uiteindelijk helpend zijn om de scheiding te accepteren.

Uitleg en aanpak
De scheidingsmelding is noodzakelijk om duidelijkheid te geven of te krijgen over de redenen om te willen scheiden, de beweegredenen en de oorzaken. Welke gevoelens, emoties tonen jullie ten opzichte van elkaar? Wat ging er vroeger wel goed, noem wat voorbeelden?….
Hoe ervaren beide partners de scheidingssituatie? Emoties horen erbij, en mogen er zijn als onderdeel van het uit elkaar gaan. Tegelijkertijd is het zinvol om alle emoties in kaart te brengen; welke persoonlijke grieven tegen de ander spelen mee? (dit kan ook geheel onbewust zijn)
Welke “breuklijntjes” waren er al eerder?  Wat is je eigen aandeel geweest in deze situatie, wat heb je mogelijk zelf laten liggen?
Ons gedrag kan aangepast worden wanneer wij ons bewust worden van de effecten die ons gedrag bij de ander teweeg brengt.
Bij slechte of geen communicatie is de verbinding verbroken, daardoor reageert men sneller en onaangenaam op elkaar. Er is geen behoefte meer om “prettig” over te komen. Er wordt niet (meer) naar elkaar geluisterd en irritaties, ergernissen of verwijten worden afgedaan als “onzin”.

je kunt je dan ook wel voorstellen dat ‘in gesprek gaan met de ander’  best lastig kan zijn.

Wil je meer weten? Lees ook mijn blog; de scheidingsoverwegingstijd

Via mijn contactpagina kun je een bericht achterlaten. Ik neem binnen 24 uur contact met je op (behalve tijdens zon- en feestdagen).

Warme groet, Diny Braak

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]